CHLEBÍK Z KVÁSKU – najchutnejší domáci poklad

KVÁSKOVANIE JE LÁSKA AJ ZDRAVIE


Kváskovanie je “staro-nová” metóda prípravy chleba, ktorú používali už naše prababky. Je láskou k tvorbe niečoho, čo môžete vyrobiť svojimi vlastnými rukami sami doma. Zároveň je zdravšou verziou pečenia oproti pečivu z obchodov, kde sa v dnešnej uponáhľanej dobe, pridávajú tzv. “rýchlo kvasnice”. Práve tie spôsobujú rôzne zdravotné problémy súvisiace s tráviacim traktom. Kvások však na rozdiel od droždia či kvasníc, rozkladá lepok, vďaka čomu je chlebík ľahšie stráviteľný.

V súčasnosti kváskovanie už nie je žiadnou raritou, ale práve naopak. Šíri sa rýchlo nielen internetom, ale aj v domácnostiach. Že ste to ešte neskúsili, hľadáte odhodlanie? Alebo práve naopak aj vy patríte medzi tých, čo už doma kváskujú? Nech je to tak či onak, inšpirovať vás môže práve rozhovor so Sninčankou Simonou Mandzákovou. O kváskovaní nám bola porozprávať v relácii Lakoncinky, preto ak ste si ho nestihli vypočuť “LIVE”, záznam rozhovoru nájdete tu👇.

NIE JE CHLIEB AKO CHLIEB


Hlavným rozdielom medzi chlebom z droždia a chlebom z kvásku je taký, že pri kváskovaní sa do pečiva nepridáva žiadne droždie, žiadna chémia. Všetko funguje len na základe kvásku, ktorý sa skladá z múky a z vody. O kvások je potrebné sa pravidelne starať – “prikrmovať” 1-2x týždenne a to opäť len múkou a vodou. Príprava takéhoto chlebíka je síce o niečo náročnejšia, hlavne časovo, ale výsledok určite stojí za to. Kto raz ochutná, neodolá vábeniu vyskúšať si pripraviť takýto vlastný chlieb. Pretože vôňa a chuť čerstvo upečeného chrumkavého kváskového chlebíka je nezameniteľná.

AKO ZAČAŤ?

Prvým krokom ku kváskovania je samotný kvások. Jedna z ciest je, že si ho vyrobíte sami doma, čo je zdĺhavejšie, pretože to trvá 2 týždne…a druhá cesta, ktorá je jednoduchšia je, poprosiť si ho od niekoho, kto už kváskuje. Ak nikoho takého vo svojom okolí nepoznáte, môžete to skúsiť prostredníctvom kváskovej mapy, alebo ak ste zo Sniny či okolia, môžete osloviť práve pani Simonu Mandzákovú. Na jej facebookovej stránke “Kváskovanie v Snine” nájdete aj ďalšie osôbky, ktoré sú ochotné kvások darovať, či zistíte info o kurzoch kváskovania, ktoré plánuje Simona do budúcna organizovať v našom regióne.

Po nadobudnutí kvásku, môžete začať. Stačí nájsť vhodný recept na kváskový chlebík, ktorý by ste chceli vyskúšať a postupovať podľa neho. Pripraviť rozkvas, dochutiť podľa želania rôznymi koreninami, semienkami a pod. a váš 1. chlebík môže byť na svete. Garantujeme vám, že už po 1. upečení to len tak ľahko nevzdáte, pretože sa vo vás zrodí chutná a zdravá závislosť 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.